Åtte kategoripriser ble delt ut i Fagpresseprisene 2025, i tillegg til hovedprisen.

Gjeve priser og hederlig omtale ble delt ut på Fagpressens prisfest tirsdag kveld

Under ledelse av Trine Skei Grande har juryen kåret vinnere og nesten-vinnere i en rekke kategorier, i tillegg til hovedprisen – Fagpresseprisen (se egen sak).

Publisert

Dette er vinnerne av Fagpresseprisene 2025, i de åtte delkategoriene:

Fagpressens forsidepris gikk til Fagbladet, og grafiker André Martinsen

Fagpressens markeds- og utviklingspris gikk til Parc Fermé, ved redaktør Simen Næss Hagen

Krister Sørbø, Forsvarets forum, vant Fagpressens fotopris 

Innertieren gikk til Frifagbevegelse.no ved sosiale medier-journalist Rebekka Johannessen Litland, og journalistene Petter Pettersen, Kasper Holgersen, Camilla Yndestad, Guro Gulstuen Nordhagen, Serina Gjerrestad Thorsen og Ida Bing

Årets fagpresseredaktør er Kaja Mejlbo i Utdanning/Utdanningsnytt

Fagpressens utgiverpris gikk til styreleder i Khrono, professor Leif Ove Larsen

H magasin og deres anonyme journalist vant Fagpressens journalistpris for artikkelen «Bryllupsnatta».

Fagpressens gravepris gikk – for andre år på rad – til Panorama Nyheter, ved journalistene Gunnar Zachrisen, Raphael Mwninguwe og Tor Aksel Bolle

 

Her følger juryens begrunnelser for samtlige prisvinnere og alle som fikk hederlig omtale (diplom):

Fagpressens forsidepris 2025, overrakt av jurymedlem Håkon Mosvold Larsen/NTB

Norske fagblader ser verdien av en god forside. Det ble tydelig for juryen da vi gikk gjennom nesten 30 innsendte og godt kvalifiserte kandidater. Vi kårer to hederlige omtaler og én vinner.

Hederlig omtale 1

Noen får det til å se så enkelt ut. Men bare det å komme på denne idéen er en liten genistrek. En twist på et bilde de aller fleste kjenner godt, gjør at forsiden treffer leseren klokkerent og formidler bladets tema umiddelbart.

Hederlig omtale går til "Skogene faller" av Eivind Stoud Platou, Handverk for Natur & Miljø.

Hederlig omtale 2

Hensynsløs, rå og brutal – slik er denne forsiden. Akkurat som krigene som omtales i hovedsaken. Dette er ingen forside for sarte sjeler. Men målgruppen tåler slike inntrykk bedre enn de fleste av oss andre.

Hederlig omtale går til "Sykepleier i krig" av Mohammed Abou-Arab, Nina E.H. Hauge og Marit Fonn for Sykepleien.

 

Vinneren

En glimrende idé er fulgt opp fra unnfangelse til ferdig resultat og helt hjem til leserne. Her har det vært prøving og feiling underveis, men resultatet av et tålmodig og gjennomtenkt arbeid har blitt til en ikonisk forside man stopper opp ved, og som man vil huske minst like lenge som holdbarheten på hermetikken som er avbildet.

Fagpressens forsidepris 2025 går til "Forside 3/2024" av André Martinsen for Fagbladet.

 

Fagpressens markeds- og utviklingspris 2025, overrakt av jurymedlem Siri Skaalmo, instituttleder IJ

Hederlig omtale
Juryen vil hylle evnen til å jobbe systematisk med vekst og utvikling, også gjennom selve journalistikken og det redaksjonelle produktet - for å nå ut til et større publikum. Passende nok for en barnehage-nær publikasjon har denne lyktes med å definere seks konkrete byggeklosser for vekst – og lyktes med å jobbe systematisk med klossene! Hederlig omtale går til Første steg!

 

Årets vinner har på imponerende vis utviklet publikasjonen sin, slik at den gir reell verdi for brukerne. Abonnenter får eksklusiv tilgang til unikt innhold som gir avhengighetsfølelsen, samtidig som redaksjonen har laget nye, åpne løsninger som øker rekkevidde og lesertall.

Markeds- og utviklingsarbeid kan gjøres godt på gamlemåten, men denne redaksjonen fikk seg et eureka-øyeblikk da den skjønte kraften i hva kunstig intelligens kan gjøre for en liten redaksjon. Ved å dyrke frem egen KI-kompetanse står redaksjonen langt friere til å utvikle produktet løpende.

Parc Fermé demonstrerer at innovasjon i dag ikke handler om store budsjetter, men innsikt, mot og vilje til å utfordre det etablerte og teste nye ting. Derfor får de årets Markeds- og utviklingspris!

 

Fagpressens fotopris 2025, overrakt av jurymedlem Håkon Mosvold Larsen/NTB

I en ellers flyktig og scrollete mediehverdag blir vi glade av å se at fagbladene satser på god og solid fotojournalistikk, og at gode bilder og fotoreportasjer får god plass i magasinene. Som vanlig var det mange innsendte bidrag, og juryen diskuterte friskt!

Vi kårer to hederlige omtaler og én vinner:

Hederlig omtale:

Fotografen er pressens fotsoldat. Jobben kan ikke gjøres fra et skrivebord. Fotografen må ut og gå, kikke rundt hjørnet og åpne dører. Å finne noe som er helt annerledes og originalt er ikke enkelt. Men gjennom fotografens gode og nysgjerrige blikk vises også de fine små øyeblikkene, som kanskje viser en ny side av saken man dekker.

Hederlig omtale går til “Benstrekk” av Brian Cliff Olguin i HK-nytt.

Hederlig omtale

Å finne en fotografisk metode for å løse et problem krever både fantasi og kunnskap. Når problemet er at de man skal fotografere ikke kan stå fram med ansikt, må fotografen være kreativ. Her har fotografen tenkt, testet og turt, og endt opp med et annerledes og utfordrende uttrykk i en sak som ikke kan ha vært lett å bildelegge.

Hederlig omtale går til «Blackout / Dagen det gikk i svart» av Eirik Dahl Viggen i NFF-magasinet.

Vinneren av årets fotopris går til en mesterlig utført fotoreportasje. Med nærmest maleriske bilder får vi et innblikk et sted bak frontlinjen der det kjempes andre kamper enn de med kuler og krutt. Vi møter de tunge, krigstrette blikkene til både sårede soldater og de som behandler dem. Reportasjen består av sju bilder som alle kunne stått hver for seg, og som til sammen danner en rå og sterk historie om smerte og lidelse, men også en fortelling om håp og lindring.

Fotoprisen 2025 går til “Veien tilbake” av Krister Sørbø i Forsvarets forum.

 

Innertieren 2025, overrakt av jurymedlem Martin Gray, Dagens Medisin

Innertieren i år har vært en vanskelig kategori å kåre en vinner fra. Juryen fikk inn over 50 bidrag, som viser en imponerende bredde og kreativitet i arbeidet for å nå sine lesere på mest mulig treffsikker måte. Det er fint å se at også små redaksjoner kan ta kreative grep, eller spenne ambisjonsbuen høyt og gi seg i kast med store og krevende prosjekter. For som alle som har jobbet i en redaksjon vet, så betyr det at man samtidig må skyve på andre gode ideer og prosjekter.

Juryen har etter mange timers lesing og diskusjoner kommet frem til at det er tre bidrag som får hederlig omtale i år, mens ett prosjekt skiller seg litt mer ut med sin idé og gjennomføring.

Samtidig som vi belønner noen prosjekter her, skal vi også huske på hvem som har vært de virkelige vinnerne: Nemlig leserne.

 

Hederlig omtale 1

Flere av bidragene i år enten omtaler, eller tar i bruk, Kunstig Intelligens for å løse oppdraget. Det er ikke så rart – KI har for alvor inntatt vår hverdag, våre barns hverdag, arbeidsplasser, skoler og universiteter. Hvordan teknologien vil forme vår fremtid kan virke skremmende og uoversiktlig. Det er lett å være negativ og kritisk til det nye, men i dette prosjektet åpner prisvinneren armene og tar et nysgjerrig blikk på hvordan KI kan utforme fremtiden til fremtiden – nemlig barna, med en gjennomarbeidet reportasje om hvordan KI endrer skolehverdagen for elever og lærere. Et solid stykke journalistikk som også er blitt sitert i flere av de nasjonale mediene.

Juryen gir hederlig omtale til KI i klasserommet, av Geir Molnes, Kari Oliv Vedvik og Kristin Slotterøy i Utdanningsnytt.

 

Hederlig omtale 2

Neste bidrag har gjort seg fortjent til hederlig omtale ved sin bruk av kunstig intelligens. En av de store gevinstene ved bruk av ulike KI-verktøy er muligheten til å trekke de viktigste punktene ut av store mengder data – eller omfattende offentlige utredninger fra Regjeringen. Dette bidraget viser at god og nyttig journalistikk ikke må være langt, men kanskje er aller best når det er strippet helt ned til det aller viktigste. Og hvis noen lurer på hvor mye man kan komprimere en NOU på 270 sider, så er svaret ned til tre punkter.

Juryen gir hederlig omtale til "Sparebankutvalget på 1-2-3" og ansvarlig redaktør Svein Åge Eriksen i Finansfokus.

 

Hederlig omtale 3

Neste hederlige omtale er den forriges rake motsetning. Her berømmer juryen en hel artikkelserie som både går i dybden og i bredden, på et viktig tema. For hva er egentlig virkeligheten bak en ofte støyende og overfladisk offentlig debatt? Det har redaksjonen villet finne ut. Men tall og statistikk, pågående intervjuer og såre samtaler har Advokatbladet satt søkelyset på en krevende side av rettsstaten, nemlig barn som dømmes til fengselsstraff, og problematiserer på en opplysende måte hvor krevende dette er for barna selv, for foreldrene, advokatene, domstolene og for de ansatte i fengslene.

Juryen gir hederlig omtale Advokatbladet og journalistene Thea N. Dahl, Kari Hegstad og Nina Schmidt (redaktør). Og grafikerne Erlend Lans Pedersen og Øyvind Kristiansen for artikkelserien Barn i fengsel.

 

Så til årets vinner av Innertieren:

Journalistikk handler for leseren ofte om to ting: Nytte og nysgjerrighet. I all sin enkelthet svarer årets vinner av Innertieren til begge deler – den er både nyttig og pirrer nysgjerrigheten. I tillegg treffer redaksjonen med sin satsing den målgruppen de aller fleste redaksjonene ønsker å nå – nemlig de unge. Innholdet følger et fast format, som er enkelt og selvforklarende, og serien kan potensielt fortsette i mange år fremover.

Som redaksjonen selv skriver har målet vært å lage saker som opplyser, inspirerer og gir unge på vei inn i arbeidslivet verktøy til å ta informerte valg. Med dagens måleverktøy er det også enkelt å se om man når målgruppen digitalt, eller ikke, og det gjør denne serien i høyeste grad.

Med sosiale medier-serien «Hva tjener en?» treffer FriFagbevegelse rett og slett innertieren. Juryen gratulerer sosiale medier-journalist Rebekka Johannessen Litland, som med god hjelp fra Petter Pettersen, Kasper Holgersen, Camilla Yndestad, Guro Gulstuen Nordhagen, Serina Gjerrestad Thorsen og Ida Bing – er årets vinnere av Innertieren 2025!

 

Årets fagpresseredaktør 2025, overrakt av jurymedlem Lars Kristiansen, NRK

Årets fagpresseredaktør omtales som et fyrverkeri og en energibombe, og har lagt bak seg et formidabelt år. Hør bare: En intensivert nyhetsovervåkning, med en sterk økning av lesere som oppgir fagmediet som sin viktigste nyhetskilde fra feltet. Et internasjonalt spesialnummer med 30 reportasjer – fra hele verden. Et enormt graveprosjekt med førstesidesaker i VG og en særs solid metoderapport til SKUP. En videosatsning med 43 nyproduserte videoer – samtidig med en podkast-satsning med 17 splitter nye episoder. I løpet av kandidatens litt mer enn seks år lange karriere som redaktør i mediet, har antall digitale sidevisninger økt med mer enn tre-gangen, og antall daglige unike brukere økt med over 4-gangen. Og HUN har åpenbart like godt grep om tall som om journalistikk – de siste par årene har hun skapt økonomi til ansettelse i tre nye journaliststillinger. Hun trives like godt i journalistrollen og i styret i Fagpressen, som i redaktørstolen, har åpenbart en uoverskuelig kapasitet – og er en utømmelig inspirasjon for sine medarbeidere.

 

Årets fagpresseredaktør er Kaja Mejlbo i Utdanningsnytt!

 

 

Fagpressens utgiverpris 2025, overrakt av Berit Nyman og Per Brikt Olsen, Fagpressen, etter kåring av juryen

Ifølge statuttene skal Fagpressens utgiverpris gå til en eier/utgiver som
● legger best mulig til rette for at fagmediet dekker sitt område med uavhengig og kritisk journalistikk, med tydelig forankring i Redaktørplakaten
● gir redaktør og redaksjon gode rammer for å lage et fagmedium som skaper interesse og debatt i målgruppen, og tar mål av seg til å sette dagsorden overfor et bredere publikum

Denne eieren/utgiveren lever til fulle opp til alle punktene. Tidligere var journalister og redaktører ansatt ved et av eieruniversitetene, men i 2024 ble avisa omgjort til forening og eget rettssubjekt, der de 12 universitetene og høgskolene er medlemmer. Dermed har eierne lagt til rette for en modell som gir avisa mer uavhengighet og i enda større grad sikrer den redaksjonelle friheten.

Åpenbart har redaksjonen frihet til å drive kritisk journalistikk også – eller kanskje først og fremst – om sin egen utgiver. Journalistikken er prisbelønt, og redaksjonen har økt dramatisk i størrelse: I 2013 var dette en lokalavis for Høgskolen i Oslo med 2,5 årsverk. I dag er de 15 årsverk i Oslo, Bergen, Trondheim og Brussel. De er nyhetsskarpe og nyhetsledende på eget fagområde. De viker ikke tilbake for kritisk og undersøkende journalistikk, og betegnes av styreleder som en bråkmaker og et irriterende uromoment. Det tjener utgiver til ære at han bruker det som hedersbetegnelser.

Vinner av Fagpressens utgiverpris 2025 er Khronos utgiver, ved styreleder, professor Leif Ove Larsen.

 

 

Fagpressens journalistpris 2025, overrakt av jurymedlem Lars Kristiansen

Hederlig omtale 1:

Det er fint å bli overrasket noen ganger, og deler av juryen gjespet litt da vi gikk løs på dette temaet som mange opplever tørt, kjedelig og vanskelige. Et fagblad som skriver om tjenestepensjon høres ikke ut som en åpenbar kioskvelter. Men denne saken er full av godt stoff, som journalisten klarer å gjøre tilgjengelig på en lettfattelig måte – med grundighet og blikk for ekte nyheter. Her er artikler om brudd på anbudsregler, ulovlig statsstøtte, razziaer og etterforskninger i et marked som har den pressede kommuneøkonomien som bakteppe, men din og min lommebok som slagmark.

Denne artikkelserien er midt i kjernen av samfunnsoppdraget, og aldeles glimrende utført. Hederlig omtale til Berit Baumberger i Fagbladet for Striden rundt tjenestepensjon.

Hederlig omtale 2:

Så til en sak med enda mer dramatikk. Juryen har fått flere bidrag som handler om krig, spesielt Gaza og Ukraina. Vi vil gjerne løfte frem et fagblad som har klart det kunststykket det er å kombinere det konkrete med et breddeperspektiv. Slikt er vanskelig å få til mens grusomhetene pågår. I et temanummer om sin yrkesgruppe har dette fagbladet klart trekke linjer både i samtid og historie for å skildre utviklingen, samtidig som leseren føler dramatikken tett på i ferske intervjuer med de som kommer tilbake fra arbeid midt i krigshandlingene. Artiklene er illustrert med en god blanding av pressebilder og foto tatt av aktørene selv, noe som fremstår relevant og riktig under de umulige forholdene spesielt på Gaza. Her blir leseren både berørt og en del klokere.

Hederlig omtale går til journalistene Nina Hernæs, Marit Fonn, Ellen Morland, Ulf Nygaard, Nils Kr. Reppen og Ann-Kristin Bloch Helmers i Sykepleien for artiklene i temanummeret Sykepleier i krig.

 

Det var de hederlige omtalene. Så til selve journalistprisen:

«For å overleve dette måtte jeg blø,» sier intervjuobjektet, en ung kvinne som forteller om erfaringer på bryllupsnatta som de i storsamfunnet heldigvis slipper å forholde seg til. Journalisten som skriver historien må ta mange forholdsregler for å beskytte den nygifte kvinnen, som er født i Midtøsten og oppvokst i Norge. Faren for alvorlige represalier hvis identiteten hennes ble kjent er så stor, at det ikke holder å være alminnelig diskré når de to møtes eller melder med hverandre. Også journalistens identitet er anonymisert. Som lesere får vi være med til legen som opererer inn falske såkalte jomfruhinner for å sikre at det skal være blod på lakenet på bryllupsnatta, og vi får et sterkt innblikk i frykten og forberedelsene før bryllupsnatta – og oppsummeringen etterpå. Dette er en tekst som treffer deg midt i magen, og som er viktig for samfunnet langt utover menneskene den handler om helt konkret.

Fagpressens journalistpris 2025 går til H magasin og deres anonyme journalist for artikkelen «Bryllupsnatta».

 

 

Fagpressens gravepris 2025, overrakt av jurymedlem Tarjei Leer-Salvesen (frilanser)

Først to hederlige omtaler.

Denne redaksjonen tar oss med inn i noen rom vi ikke er kjent i fra før. Journalisten avdekker hvordan systemfeil fører til sviktende rettssikkerhet på et område hvor det er fullt mulig å få til forbedringer. Hun bruker innsynsarbeid og grundig kildekontakt, og bruker tid på å sette seg inn i regler, rutiner og hvilke planer som ble lagt, men aldri fulgt, for å sikre gode rutiner rundt politiets beslagsrom.

Dermed forstår leseren hva slags politisk unnfallenhet som har bidratt til at det hersker usikkerhet i politiet om hvilke beslag som kan lagres, hvor lenge de kan lagres – og hvilke beslag som skal destrueres eller leveres ut. Vilkårlighet blir resultatet, og det gir dårlig rettssikkerhet. Mangelfull oversikt over hvilke rom som brukes til beslag, manglende adgangskontroll og mangelfull sporing er blant problemene.

Journalist Vibeke Cederkvist i Politiforum får hederlig omtale for sitt arbeid med Beslag i politiet.

 

Så vil vi løfte frem en redaksjon som har jobbet hardt med å kartlegge pengesporet i en bransje i sitt nedslagsfelt. Journalistene har kombinert avansert innsynsmetode med dataprogrammering for å lage webscrapere og bygge sitt eget datasett. Slik ble det mulig å kartlegge alle transaksjonene der barnehager har blitt kjøpt opp av store pengesterke aktører. Dette fagbladet har også samarbeidet med E24, og gjennom dette samarbeidet nådd ut til et bredt nasjonalt publikum med en sak av nasjonal betydning. Juryen tar ikke stilling til det politiske premisset, at det ikke skulle være mulig å bli rik på private barnehager. Det journalistene her har gjort, er å undersøke grundig hva som har skjedd, og takket være dem vet vi nå hvordan over 200 privatpersoner som har solgt til kjedene, sitter igjen med gevinster på over fire milliarder kroner. De 20 største salgene har alene gitt gevinster på over to milliarder kroner, og metoden de har brukt er nå kjent.

Journalistene Geir Molnes og Jørgen Jelstad i Utdanningsnytt får hederlig omtale for sakene om Barnehagemilliardene.

 

Så til prisen for beste gravejournalistikk i året som gikk. Den går til en redaksjon som har gjort et solid stykke arbeid i en krevende sak som begynner med en varsling. Varslere er ofte sårbare, og slike saker krever både varsomhet og presisjon. Ekstra mye kreves av journalistene når de skal håndtere kilder som bor i land som ikke bare er langt unna, men hvor språk, kultur og hensyn til kildebeskyttelse krever ekstra tiltak. Det stoppet ikke denne redaksjonen fra å undersøke påstandene om at bistandsmidler som skulle gå til jordbruksprosjekter i Malawi, hadde gått til prosjekter som ikke fantes i virkeligheten. De viser også viktigheten av å dra på reiser uten å være i andre land på opplegg i regi av aktørene man skriver om. Gang på gang hadde Utviklingsfondet blitt advart internt om alvorlige misligheter ved virksomheten sin i flere afrikanske land, og valgt å feie problemene under teppet. I reportasjene får vi også innblikk i hvordan norske myndigheter håndterer slike saker, og vi får et sjeldent innblikk i en åpen uenighet mellom Utviklingsfondet og Kirkens Nødhjelp, som brøt samarbeidet med førstnevnte. Dette er et grundig arbeid med en ekte avsløring.

Vi gratulerer journalistene Gunnar Zachrisen, Raphael Mweninguwe og Tor Aksel Bolle, i Panorama nyheter med Fagpressens gravepris!

 

 

Juryen for Fagpresseprisene 2025 har bestått av:

Trine Skei Grande, adm. direktør Forleggerforeningen (juryleder)

Lars Kristiansen, redaktør NRK

Håkon Mosvold Larsen, vaktsjef/fotograf NTB

Tarjei Leer-Salvesen, frilanser

Siri Skaalmo, instituttleder IJ

Martin Gray, redaktør Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS