Fagpressen

Medlemssentral

Tips for å kutte produksjonskostnader

10 måter å spare litt på regningen fra trykkeriet.

1. Sjekk fakturaen: Riktig pris og mengde. Er det noe ekstra på fakturaen som ikke var avtalt? Ring og spør om det skal være der, eller om det burde være inkludert i andre tjenester.
 2. Størrelse: Standard A-størrelsene er som oftest billigst gjennom hele produksjonen.
 3. Papir: Kan du bruke lavere papirkvalitet uten å forringe design og kvalitet på ditt blad? Papir utgjør minimum 15% av kostnadene, man får alltid tak i billig papir. I for eksempel Tyskland er resirkulert papir 15-20% billigere enn vanlig papir.
 4. "Bundle" tjenester: Det hender at trykkeriet kan tilby hele produkjsonsprosessen frem til posten, og i mange tilfeller kan dette være gunstig, både kostnads- og tidsmessig. Er ditt blad et avgiftsfritt foreningsblad, kan du oppnå mva-fradrag for hele produksjonen.
 5. Internasjonalt: Det finnes mange og store trykkerier rundt i Europa,  og det er mulig å spare mye på weboffset- og gravure-trykk. Sentral-Europa er generelt billigst, og er ofte tidlig ute med nye produkter, og holder høy teknisk standard.
 6. Benchmarking: Snakk med kolleger i andre tidsskrifter om hva de betaler for tjenestene sine, eller ta en prat med oss i Fagpressens administrasjon. Snakk med leverandørene om ønsket resultat, ikke om prosessen.
 7. IT: Bruk IT-løsninger der det er mulig. Ikke lever Quark- eller Indesignsider – lever ferdige PDF-er med alle bilder og skrifttyper lagt ved. Avtal med trykkeriet om riktig bruk av profiler, osv..
 8. Optimaliser prosessen: Har du økt eller endret opplaget eller antall sider, kan det være på tide å endre trykkemetoden. Snakk med trykkeriet om hva som lønner seg.
 9. Fast avtale eller "spot"-pris: Trykking og papir er sykliske industrier, og de fleste årsavtaler blir inngått i begynnelsen av året.  Inngå avtalene i april/mai, det kan lønne seg. Akkurat som ved fastrente og fastpris på kraft, kan man forhandle seg til gode langsiktige avtaler, men noen ganger kan det lønne seg å "shoppe" på spotmarkedet.
  
 10. Rabatt: Spør om kontantrabatt! 2-3% blir fort penger. Eller be om lang kreditt hvis du trenger det.